AANGEPASTE VUURWERKREGELS

Aanpassing Vuurwerkregels 2019, 2020 en 2021
De afgelopen jaren heeft de Tweede Kamer besloten dat het veilig afsteken van siervuurwerk een speerpunt dient te zijn. Dat kunnen wij als Vuurwerk Almere Haven natuurlijk alleen maar toejuichen. Dit heeft ertoe geleid dat er een aantal nieuwe regels en wetten van toepassing zijn:

Verbod op Knalvuurwerk, Vuurpijlen en Single Shots
De Overheid heeft sinds 2020 een verbod op Knalvuurwerk, Vuurpijlen en Single Shots ingesteld. Dit betekent dat deze artikelen vanaf 1 december 2020 niet meer verkocht, niet meer afgestoken en ook niet meer in het bezit van particulieren mogen zijn of worden. De Vuurwerkbranche zit natuurlijk niet stil en is op zoek gegaan naar goede alternatieven.

Verplichte Vuurwerkbril en Aansteeklont
De Overheid heeft besloten dat vanaf 2019 bij elke CAT.2/F2-bestelling verplicht een vuurwerkbril en aansteeklont moet zitten. In samenwerking met de Branchevereniging zal hiervoor gezorgd worden. Als je de afgelopen jaren bij ons hebt besteld verandert er eigenlijk niets op dat gebied, wij stoppen immers al jarenlang een gratis vuurwerkbril en aansteeklont op onze kosten bij iedere CAT.2/F2-bestelling.

Verbod op F3: grote rollen, mortieren/single shots
Dit betreft een verbod op vuurwerk uit de zgn. categorie F3. 95% van het vuurwerk wat onder die categorie valt was al verboden vuurwerk voor particulieren. De enige uitzonderingen waren de grotere rollen zoals de 100.000-klappers en de grote mortieren, ook wel grote single shots, zoals de Eccentric Shots en The Junk. Deze artikelen mogen sinds afgelopen Oud & Nieuw niet meer worden verkocht en afgestoken.

Sinds eind 2014 zijn er nog een aantal andere aangepaste Vuurwerkregels van toepassing:

Afsteken
De grootste en belangrijkste aanpassing heeft te maken met het afsteken van vuurwerk. Dat mag alleen nog op 31 december vanaf 18.00 uur tot 02.00 uur op 1 januari. Overdag knallen mag dus officieel niet meer. Doe je dit wel dan risceer je een bekeuring en dus een boete van de politie. Omdat we allemaal nog zo lang mogelijk van onze favoriete hobby willen genieten, adviseren we iedereen om je er zoveel mogelijk aan te houden en dus niet vóór 18.00 uur op Oudejaarsdag af te steken. Enige uitzondering op deze aangepaste afsteektijden is het afsteken van CAT.1 Vuurwerk, dat mag ook op 31 december overdag afgestoken worden!!

CAT.1 Vuurwerk
Het is tegenwoordig in Nederland toegestaan om het hele jaar door vuurwerk te kopen en af te steken mits het CAT.1 Vuurwerk betreft en je anderen niet tot overlast bent bij het afsteken. CAT.1 Vuurwerk kenden we voorheen als Fop- en Schertsvuurwerk, ook wel Kindervuurwerk genoemd, alleen is er aan deze categorie ook een aantal kleine vuurwerkartikelen toegevoegd zoals grondbloemen, kleine fonteinen en knetterlinten.

CAT.1 Vuurwerk kopen en afsteken
Op de verpakking moet een duidelijke vermelding staan dat het CAT.1 Vuurwerk betreft. Tevens staat de minimum leeftijd vermeld. Een gedeelte van het CAT.1 Vuurwerk is vanaf 12 jaar te verkrijgen en af te steken, de rest vanaf 16 jaar. CAT.1 Vuurwerk mag zoals hierboven aangegeven het hele jaar door worden afgestoken mits je een ander niet tot overlast bent. Op de website www.vraaghetdepolitie.nl vind je meer informatie over het kopen en afsteken van CAT.1 Vuurwerk, onder andere hier: Hoe herken ik de categorie vuurwerk?, hier: Mag je Kindervuurwerk het hele jaar overal afsteken? en hier: Hoe oud moet je zijn om kindervuurwerk of CAT.1 Vuurwerk te kopen?

Veiligheid
Vuurwerk Almere haven verkoopt door de Nederlandse Overheid goedgekeurd consumentenvuurwerk. Al ons vuurwerk voldoet aan de hoogste eisen en is voorzien van het benodigde CE-keurmerk. Steek het vuurwerk veilig af bijv. met een vuurwerkklem en  op voldoende afstand, met een veiligheidslont en draag daarbij een vuurwerkbril. Niet alleen voor jezelf maar ook voor de toeschouwers!!

Maximum gewicht per persoon
De maximale hoeveelheid vuurwerk die mag worden meegegeven is gelijk gebleven. De officiële wettelijke regel die we uiteraard ook bij Vuurwerk Almere Haven van toepassen luidt: per keer mag er maximaal 25KG bruto gewicht per persoon worden meegenomen bij het afhalen. Heb je een grotere bestelling kom dan dus met meer mensen tegelijk afhalen!!

Versturen bij wet verboden
Wij krijgen regelmatig de vraag of we onze vuurwerkartikelen ook op kunnen sturen. Het per post of pakketdienst versturen van vuurwerk is in Nederland bij wet verboden! We mogen nog geen pakje sterretjes in een enveloppe stoppen...

Verbod op Babypijl en Romeinse Kaars
Uit onderzoek is gebleken dat veel vuurwerkongelukken met klein en onvoorspelbaar vuurwerk gebeuren. In 2014 heeft de Vuurwerkbranche daarom zelf het besluit genomen om geen Babypijlen meer in te kopen met als voornemen de verkoop van dit artikel in 2015 te beëindigen. In het voorjaar van 2015 heeft de Overheid aangekondigd dat niet alleen de Babypijl maar ook de Romeinse Kaars om dezelfde reden verboden zal gaan worden. Romeinse Kaarsen met een diameter kleiner dan 8mm zijn sinds dat jaar verboden en mogen daarom niet meer worden verkocht. Sinds 1 januari 2016 zijn alle Romeinse Kaarsen verboden dus ook de grotere.

Andere vragen?
Tot zover, mocht je vragen hebben over de Vuurwerk wet- en regelgeving stel ze gerust via ons info@vuurwerkalmerehaven.nl .

We beantwoorden jouw vragen graag!

 

Openingstijden 2024

Categorie 1 Afhaaldagen:

Wij zijn diversen zaterdagen open voor afhaal cat1 vuurwerk kijk op de webshop voor meer informatie.

Categorie 2 afhaaldagen:

28 dec: 08:00 - 20:00
30 dec: 08:00 - 20:00
31 dec: 08:00 - 17:00

Adres Vuurwerk Almere Haven

Vuurwerk Almere Haven
De Steiger 29
1351 AB Almere Haven
info@vuurwerkalmerehaven.nl
06 - 400 66 832
KVK: 66539609

Vuurwerkhow

Vuurwerkshow Almere 2015 powerd by vuurwerk almere haven

Vuurwerk Almere Haven verkoopt vuurwerk van de topmerken: